2017 års Eskadersegling

Årets eskadersegling (2016-06-25/26) startade i ett fint väder, alla kom seglande som på ett pärlband ner mot Böttskär/Äspskär. När vi väl kommit fram samlas vi alla  på klipporna för eskadermöte, med anledning av att eventuella nordliga vindar skulle ställa till problem för oss under nattten. Snabbt fattades beslut om att istället gå till Kyrkviken/Ornö.

Schalom kom som vanligt med det goda köttet och korven. När alla kommit fram samlades vi upp mot grillplatsen invid gäst bryggan, grillarna tändes upp. Nu hade vi inga problem med bord och stolar, då vi intog den lilla hamnkrogens möblemang (hamnkrogen var stängd vid detta tillfälle), kvällen gick i tevnadens tecken.

Klockan 0900 dagen efter hölls ”skepparmötet” på bryggan av Anders Ekholm som stod för banan.  Starten var lagd nord om långbäling. I första start startade Lassie med Peter Björkholm och Shalom med Lena Werner och Marie Thörn som gästgast. Starten var jämn och de sträckte ut på Mysingen med sikte på Mysingeholm.

I den andra starten var några båtar sena till start, men långt fram låg Emira med familjen Hägg. Trixie med Anders och Anneli Ekholm lyckades smita förbi Emira innan dom fick upp farten. Ut på mysingen sträkte alla mot Mysingeholm som man rundade och kryssade norrut. Fältet var väl samlat vid rundningen vid Norrhäll. Sedan följde en slör mot Ståtbådegrunden. Nu hade Trixie tagit ledningen strax före Nessie med familjen Blomgren. Det blev sedan lite luriga vindar på kryssen mot  Stenskärsbank. Efter det så sträkte båtarna in mot Märssgarn där det väntades målskott med kanon. Först över mållinjen var Trixie tätt följd av Nessie. Sedan seglade båtarna in med en jämn ström.

Vid Märsgarn hade besättningen på ”Jägaren”, Veteranbåtflottiljens fartyg  fixat bastu för oss. Efter att ha vilat ut en stund och med diverse utforskning av ön med dess gamla militära etablisimang, med bland annat minnesstenen över den hemska olyckan som drabbade den svenska flottan den 17 september 1941, då tre svenska jagare gick till botten med manskap och allt.

Prisutdelningen genomfördes före middagen ute i solskenet, där årets segrare TRIXIE med familjen Ekholm, tilldelades vandringspriset med tillbehör. När prisutdelningen var klar samlas vi i kursgårdens matsalen, där det serverades middag av besättningen ”Jägaren”. Middagen var till stor  belåtenhet av både barn och vuxen. Kvällen blev lång men, till slut tystnade även TBK.

Dagen efter vaknar vi i ett underbart väder och våra våra vägar gick till olika håll i skärgården.

Tack till Veteranbåtsflottiljen och Tack till alla deltagare!

För Segelbåtsektionen

Vesterlund o Hultberg